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Special, bijlage bij Bridge Training 725 van 21 december 2017
Redactie:

Carolien de Koomen, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans Schiereck

en Rob Stravers (eindredactie)

Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl 
De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76 ABNA 0549 4444 40 t.n.v. R.A.M. Stravers 
(BIC-code: ABNANL2A). 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken: als de pot het toelaat, breiden we het aantal deelnemers uit door zoveel mogelijk donateurs in te loten.


De nieuwe Gids voor bridge is uit!

Voor meer bridgeplezier!

Alle rechten en plichten volgens de nieuwe spelregels in een geheel nieuwe lay-out.

Voor wie is dit boekje NIET geschreven?

Voor actieve arbiters. In de Gids voor bridge staat namelijk NIET hoe een onregelmatigheid moet worden rechtgezet. Dat staat in het blauwe Spelregelboekje, in het oranje boekje Perfect Rechtgezet en in de App ArbitreerWijzer.

Voor wie is de Gids voor bridge dan wél bedoeld?

Voor elke gewone bridger die voor zijn genoegen bridge speelt. In de Gids voor bridge staat namelijk wat je wel en niet mag doen aan de bridgetafel. Bijzonder helder leesbaar; niet in de laatste plaats omdat de stof zich beperkt tot wat je als gewone speler moet weten. Dus beslist geen droge opsomming van de spelregels. Dat laten we lekker over aan de arbiters! 

Hoe goed ken jij je gewone spelersrechten en –plichten aan de bridgetafel?

Daar kom je heel snel achter als je de volgende vijf vragen beantwoordt!

Ken jij je gewone bridgetafelrechten en –plichten?




partner


jij

1. West

Noord
Oost

Zuid

1

1
Jij zit zuid en je ziet dat jouw partner een onvoldoende bod neerlegt.

Welke stelling is correct?

a. Jij mag dat niet melden, omdat je niet aan de beurt bent.

b. Jij moet dat melden, omdat elke onregelmatigheid moet worden gemeld.

c. Jij mag dat melden, ongeacht of je wel of niet aan de beurt bent.

partner


jij
2. West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand


1SA

doublet
2 

 3 2

 B 9 8 7 6 2

7 6 5

 A B

*Partner alerteert jouw 2-bod en legt uit dat je met dat bod lengte schoppen belooft.

Hoe ga je daarmee om als de uitleg van jouw partner verkeerd is?

a. Je nodigt direct de arbiter uit.

b. Als de tegenpartij de fout niet merkt, hoef jij hem ook niet te melden.

c. Als je moet tegenspelen, meld je dat meteen na de afsluitende pas.

d. Als je leider of dummy wordt, meld je dat meteen na de afsluitende pas.

3. Je partner opent 2. De tegenpartij vraagt jou wat dat betekent. Jij antwoordt: Zwakke Twee.

Al voordat je aan de beurt bent, realiseer jij je dat je de verkeerde uitleg gaf.

Wat moet jij doen?

a. Meteen de arbiter uitnodigen.

b. Meteen na de afsluitende pas de arbiter uitnodigen, ongeacht of je dummy, leider of tegenspeler wordt.

c. Je mag de arbiter meteen uitnodigen, maar je mag ook wachten tot na de afsluitende pas.

4. Je speelt tegen en dummy is aan slag. Maar de leider vergist zich en speelt uit de hand hartenaas. Wat is correct?

a. Je mag deze fout alleen melden als jij links van de leider zit (als je aan de beurt bent om bij te spelen).

b. Hartenaas mag terug in de hand van de leider als dummy de leider meteen corrigeert.

c. Jij en jouw partner hebben het recht om dit voorspelen uit de verkeerde hand te accepteren.

5. Je tegenstanders kibbelen regelmatig op elkaar. Jij vindt dat niet leuk. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

a. Niets van zeggen - dat zou het alleen maar vervelender maken.

b. Vragen of ze het weekend samen nog iets leuks gaan doen.

c. Vriendelijk zeggen dat ze niet moeten kibbelen.

d. Vriendelijk zeggen dat je hun stijl van overleg niet leuk vindt.

Tot zover de vijf vragen. Op de volgende pagina geef ik mijn antwoorden.
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Te koop in de Bridge- en Boekenshop: 

https://www.bridgeshop.nl/gids-voor-bridge 
Mijn antwoorden

  


partner


jij

1. West

Noord
Oost

Zuid

1

1
Jij zit zuid en je ziet dat jouw partner een onvoldoende bod neerlegt.

Welke stelling is correct?

a. Jij mag dat niet melden, omdat je niet aan de beurt bent.

b. Jij moet dat melden, omdat elke onregelmatigheid moet worden gemeld.

c. Jij mag dat melden, ongeacht of je wel of niet aan de beurt bent.

Antwoord c is het juiste antwoord.

partner


jij
2. West

Noord
Oost

Zuid

Jouw zuidhand


1SA

doublet
2 

 3 2

 B 9 8 7 6 2

7 6 5

 A B

*Partner alerteert jouw 2-bod en legt uit dat je met dat bod lengte schoppen belooft.

Hoe ga je daarmee om als de uitleg van jouw partner verkeerd is?

a. Je nodigt direct de arbiter uit.

b. Als de tegenpartij de fout niet merkt, hoef jij hem ook niet te melden.

c. Als je moet tegenspelen, meld je dat meteen na de afsluitende pas.

d. Als je leider of dummy wordt, meld je dat meteen na de afsluitende pas.

· Je mag dat NIET meteen melden (a valt af); daarmee zou je immers je partner informeren. En dat mag niet!

· Verkeerde uitleg heeft wel degelijk een meldplicht! Ook als de tegenpartij daar niets van merkt (ook antwoord b valt af).

· Als je moet tegenspelen, hoor je te wachten tot na de 13e slag! Je zou anders je partner al waarschuwen zodat hij zijn tegenspel daarop kan afstemmen. Best vervelend, omdat je weet dat partners verkeerde uitleg de leider volledig op het verkeerde been kan zetten (c valt dus ook af).

· Blijft inderdaad antwoord d over.

3. Je partner opent 2. De tegenpartij vraagt jou wat dat betekent. Jij antwoordt: Zwakke Twee.

Al voordat je aan de beurt bent, realiseer jij je dat je de verkeerde uitleg gaf.

Wat moet jij doen?

a. Meteen de arbiter uitnodigen.

b. Meteen na de afsluitende pas de arbiter uitnodigen, ongeacht of je dummy, leider of tegenspeler wordt.

c. Je mag de arbiter meteen uitnodigen, maar je mag ook wachten tot na de afsluitende pas.

Ook een heel lastige. Vóór de spelregelwijziging van 1 september 2017 moest je je eigen verkeerde uitleg meteen na je ontdekking melden. Sinds 1 september 2017 mag je kiezen: of meteen na je ontdekking je verkeerde uitleg melden, of meteen na de afsluitende pas.

Het kan beter uitpakken als je wacht tot na de afsluitende pas. De arbiter mag dan het bieden alleen laten hervatten als hij meent dat jouw verkeerde uitleg hun bieden beïnvloedde. Alleen het bieden laten hervatten om ze vanwege het nu bekende misverstand een strafdoublet te laten geven, mag volgens de spelregels géén reden zijn om het bieden te laten hervatten. Het correcte antwoord is c.

4. Je speelt tegen en dummy is aan slag. Maar de leider vergist zich en speelt uit de hand hartenaas. Wat is correct?

a. Je mag deze fout alleen melden als jij links van de leider zit (als je aan de beurt bent om bij te spelen).

b. Hartenaas mag terug in de hand van de leider als dummy de leider meteen corrigeert.

c. Jij en jouw partner hebben het recht om dit voorspelen uit de verkeerde hand te accepteren.

Beide tegenspelers mogen het voorspelen uit de verkeerde hand melden (a valt af). Dummy mag helpen voorkomen dat de leider uit de verkeerde hand voorspeelt. Nu de leider A speelt, is dummy te laat. Formeel is dummy zelfs in overtreding omdat hij niet als eerste de aandacht mag vestigen op een onregelmatigheid (b valt dus ook af). Blijft over: antwoord c. Overleg tussen de twee tegenspelers is niet toegestaan. Zodra één van beiden zegt: ‘Ik accepteer dit voorspelen’, kan die beslissing niet meer terug. Merk op dat het melden van het verkeerde voorspelen: ‘Je bent toch in dummy aan slag’, nog geen uitgesproken wens is om het voorspelen van hartenaas NIET te accepteren.

5. Je tegenstanders kibbelen regelmatig op elkaar. Jij vindt dat niet leuk. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

a. Niets van zeggen - dat zou het alleen maar vervelender maken.

b. Vragen of ze het weekend samen nog iets leuks gaan doen.

c. Vriendelijk zeggen dat ze niet moeten kibbelen.

d. Vriendelijk zeggen dat je hun stijl van overleg niet leuk vindt.

Hier staan drie antwoorden die goed kunnen zijn: b, c en d. Alleen a is verkeerd, want daarmee doe je jezelf te kort. Als gedrag van een tafelgenoot een vervelend gevoel oproept, heb je het volste recht om dat te laten stoppen. En dat doe je op een wijze die voor jou het prettigst voelt. Maar stoppen zullen ze. Zijn ze nou helemaal bsdmtrd!

Had je alle vragen goed? Dan hoef je voor déze onderwerpen de 

Gids voor bridge niet aan te schaffen!

Nog zin in twee spelletjes?

Spel 1

 A V 2

 8 7 6

 B 5 4 3 2

 A 2
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 H 5 4 3


West

Noord
Oost

Zuid
A H 10 5 4







1SA

 H 6



2 (echt)
3SA

pas

pas

 V 3



pas


Tegen jouw 3SA-contract start west met 10.

Je laat dummy duiken en je wint deze slag met V.

Wat nu?

Spel 1  Overpeinzing

 A V 2

 8 7 6

 B 5 4 3 2

 A 2
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 H 5 4 3


West

Noord
Oost

Zuid
A H 10 5 4







1SA

 H 6



2 (echt)
3SA

pas

pas

 V 3



pas


Tegen jouw 3SA-contract start west met 10.

Je laat dummy duiken en je wint deze slag met V.

Wat nu?

Met V mee tel je zeven vaste slagen: AHV, AH, A en V.

Harten is de kleur die de extra slagen moet opleveren. Aan twee extra slagen heb je genoeg. Je kunt je dus één hartenverliezer veroorloven.

Met de ontbrekende harten 3-3 gaat het altijd goed; een 4-2-verdeling mag ook, mits het hartenkwartet dan bij oost zit - vóór jouw 5-kaart.

Omdat het met een 3-3-verdeling altijd goed gaat, kun je je helemaal richten op een vierkaart harten bij oost. In gedachten zie je dan:

 8 7 6

3


 V B 9 2



of:

 V


 B 9 3 2

A H 10 5 4








Leuk om ook rekening te houden met een secce Boer of Vrouw bij west (.

Spel 1  Aanpak

 A V 2

 8 7 6

 B 5 4 3 2

 A 2
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 H 5 4 3


West

Noord
Oost

Zuid
A H 10 5 4







1SA

 H 6



2 (echt)
3SA

pas

pas

 V 3



pas


Tegen jouw 3SA-contract start west met 10.

Je laat dummy duiken en je wint deze slag met V.

Wat nu?

Sla - na V - A. Dat schakelt een kaal plaatje bij west uit.

Natuurlijk speelt west een lage harten bij. Dan steek je over naar A en speel je 7 naar 10, oost speelt uiteraard laag bij.

Maar ook als oost hoog bijspeelt kun je het niet verkeerd doen. Je mag dan zelfs duiken! Je ziet in ieder geval west niet bekennen.

Dus kun je daarna naar dummy’s V om dummy’s laatste harten naar de 10 te spelen.

Spel 2

 3 2

 4 3 2

 H V 4 3 2
 A 3 2
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 V 4

A H 6 5


Zuid

Noord
 A 5



1

1
 H V B 8 7

2

2 (4e kleur)

3

5
Zuids 2-rebid meldt een sterk spel: minstens manche-inviterend.

Met negen punten mee staat dan voor noord de manche vrijwel vast; noord weet alleen nog niet waarin. Dat meldt hij met een bod in de 4e kleur (in deze biedserie is dat schoppen). Dit bod zegt niets over de schoppenkleur: noord vraagt alleen om meer informatie over zuids verdeling. Met echte schoppenopvang had zuid 3SA kunnen bieden. 

Tegen jouw 5-contract komt west uit met A, H en speelt dan 10 na.

Nu jij. 

Spel 2  Overpeinzing

 3 2

 4 3 2

 H V 4 3 2
 A 3 2
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 V 4

A H 6 5


Zuid

Noord
 A 5



1

1
 H V B 8 7

2

2 (4e kleur)

3

5
Tegen jouw 5-contract begint west met A, H en speelt dan 10 na.

Nu jij. 

Twee verliezers ben je al kwijt. Als je vanuit de zuidhand naar mogelijke verliezers zoekt, vallen meteen zuids twee lage harten op. Daar moet je vanaf. Nu kún je – na A – met drie rondjes troef OW’s troeven ophalen. Daarna speel je HV;. Als de ontbrekende ruiten 3-3 zitten, maak je ook dummy’s laatste ruiten, waarop 6 en 5 het front verlaten.

Maar … de kans dat de ontbrekende ruiten 4-2 zitten (48,5%) is helaas groter dan de kans op 3-3 (38,5%). Als je een speelwijze vindt waarmee je ook een 4-2-verdeling de baas kunt, stijgen je maakkansen van 38,5% naar liefst 87%!

En, die speelwijze is er!

Spel 2  Aanpak

 3 2

 4 3 2

 H V 4 3 2
 A 3 2
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 V 4

A H 6 5


Zuid

Noord
 A 5



1

1
 H V B 8 7

2

2 (4e kleur)

3

5
Tegen jouw 5-contract begint west met A, H en speelt dan 10 na.

Nu jij. 

· Win 10 met A.

· Sla H en V.

· Speel dan 5 naar H en troef daarna 3 in zuid met B.

· Nu speel je pas het 3e troefrondje: 7 naar A. 

Onder V verdwijnt de 4e ruiten van oost of west (en je eerste lage harten). Op dummy’s laatste lage ruiten verlaat jouw laatste lage harten het veld.

Normaal speel je eerst de hoge kaarten aan de korte kant: in dit spel het aas van de klaveren. Die kaart moet je echter zuinig bewaren, zodat je na de 3e klaverenslag aan de juiste kant – in dummy – aan slag kunt komen.

Lezers Mailen

De grens van ergerniswekkend gedrag

	Gisteren werd ik benaderd door een lid met de vraag:

Mag een speler zijn medespeler de hand schudden na een gewonnen spel? 

Zo nee, valt dit dan onder artikel 74A2?

De tegenspelers hadden zich nogal geërgerd aan dit gebaar. 


Rob:

Volgens artikel 74A2 moet elke speler voorkomen dat door zijn gedrag ergernis ontstaat bij zijn tafelgenoten.

Maar waar ligt die grens?

Dat doet mij meteen denken aan de storm die – gelukkig – is losgebarsten onder de vlag van ‘me too’: het melden van ongewenst seksueel gedrag. Want wat ongewenst seksueel gedrag is, kan alleen degene bepalen die met dat gedrag wordt geconfronteerd.

Die grens is daardoor niet concreet aan te geven. Een hand op een schouder kan aangenaam voelen, maar als daar iets strelends in zit, kan diezelfde hand heel klef en zelfs bedreigend aanvoelen. 

Ook maakt het (groot) verschil wíé die hand op je schouder legt. 
Aan de bridgetafel moeten we voorkomen dat we onze tafelgenoten in verlegenheid brengen; hun genoegen aan de bridgetafel verstoren. Omdat die grens per individu verschillend is, moeten we per definitie voorzichtig/voorkomend zijn als we aan tafel zitten met spelers die we niet (goed) kennen. 

Als je met je partner een hoogstandje verricht, dat eigenlijk boven jullie kracht ligt, kan ik mij voorstellen dat je even in elkaars armen wilt vallen. Vooral als je dat resultaat behaalt door een fout van de tegenstanders, of door ze met een misleidende speelwijze beet te nemen, kun je je voorstellen dat je tegenstanders iets hebben weg te slikken. Daar rekening mee houdend, kun je dan iets zeggen als: 

‘We zijn echt heel blij met dit resultaat. Het liefst schudden we elkaar de hand, maar dat doen we alleen als jullie dat niet vervelend vinden!’ 

Grote kans dat de tegenstanders dan reageren met iets als: ‘Oh, in dat geval schudden wij jullie ook graag de hand!’. 

2 volgen op 1SA-opening van de tegenpartij met 3 punten; mag dat?

	Ik heb een arbitrage probleem. 

West

Noord
Oost

Zuid



1SA

2

2
pas

3

pas

4 (10 punten)

pas

pas

pas

Wat blijkt: oost heeft 3 punten en 6 kleine klavers.

Iedereen scoorde 3SA of 3SA+1. Hier zitten NZ in 4-1.

Helaas doet deze bridger het vaker.

Het werd 17 procent voor NZ.

Mag oost na 1SA een volgbieding geven met 3 punten en een 6-kaart in klaver?


Rob:

Ook met 3 punten en de zes laagste kaarten in klaveren mag je op 1SA van de tegenpartij 2 bieden. 

Dat is ongebruikelijk, daarom alerteerplichtig én – omdat je niet kunt uitsluiten dat de tegenstanders hun verdere bieden (strafdoubletten) daarop willen afstemmen - vind ik dat ze deze afspraak ook voor aanvang van elke ronde moeten vertellen (pré alert).

Kan ‘Draai alle schoppen maar af’ worden herzien? 

	Spelverdeling en bieding

Spelnr.:

Gever:

Kwetsbaar:

( AHVB7

( 87

( 8

( HB432

( T9865

( H94

( AH63

( 7

( 42

( T6532

( 542

( VT6

( 3

( AVB

( VBT97

( A985

West

PAS

PAS

PAS

Noord

1(
3(
PAS

Oost

PAS

PAS

PAS

Zuid

2(
3SA

Relevante feiten: 

Uitkomst West (4 (ongeboden kleur, dan heeft partner Oost
er wel iets in …

Leider Zuid neemt (10 over met de Boer.

Slag twee (3 naar Aas van Noord en leider zegt.
Speel Schoppen maar af. (Als schoppen 4 -3 zitten maak ik 5 schoppenslagen en contract)
Na het spelen van de derde schoppenslag ziet leider dat schoppen niet goed zitten.

Vraag/vragen: 

Mag de leider nu zeggen dat dummy een andere kaart moet spelen?

Is dat een verandering van het speelplan? Ja, dat mag … 

Of kunnen de tegenstanders eisen dat de leider doorgaat met schoppen?

Kun je iets met art 45C4(a) ”Een kaart is gespeeld als een speler haar noemt of anderszins aanduidt als de kaart die hij wil spelen.”

Of is art 45C4(b) van toepassing?
“Een onbedoeld aangeduide kaart” is het zeker niet. En verderop in het artikel ..”mag de kaart veranderen na een verspreking maar niet na concentratieverlies of verandering van gedachte.“





Rob:

De opdracht ‘Speel de schoppen maar af’ kan formeel alleen gelden voor de eerste slag. Stel dat het geen SA-contract is maar een troefcontract, en oost troeft de eerste schoppenslag af. Dan zou dummy de volgende slag al verzaken omdat hij ijzeren Heinig alle schoppenkaarten zou moeten spelen … 

De opdracht om alle schoppenkaarten te gaan spelen, kan dus formeel niet. Maar een overtreding kun je het ook niet noemen. In de praktijk wachten de meeste dummy’s op een korte bevestiging voordat ze de volgende kaart spelen. Dat moeten ze dan uiteraard op dezelfde wijze bij alle kaarten in die kleur doen; dummy mag niet stoppen als hij weet dat de tegenpartij een hogere kaart heeft in die kleur.
Samenvattend: de leider mag de schoppenoptocht afbreken. Zodra er toestemming is gegeven voor de volgende schoppen, geldt die uiteraard als gespeeld. 

En als dummy, nadat de vorige slag dicht ligt, zonder toestemming de volgende schoppen heeft gepakt, kan die evenmin terug.

Hopelijk kun je hier chocola van maken. 

De grens van Multi en Muiderberg
	Beste Rob,

Kun jij mij antwoord geven op de volgende drie gelijksoortige vragen:

1. Mag je een 2-opening multi noemen als je die regelmatig speelt met een zevenkaart hoog (staat wel op de kaart 6+). Blijft het daarmee een toegestane bruine sticker conventie?

2. Mag je een 2/-opening een Muiderberg noemen, als je die met een 5+ in de hoge kleur speelt (staat ook op de kaart)?

3. Stel dat op de kaart alleen maar staat Multi en Muiderberg en je wijkt in de lengte van de kleur af en je wordt er als arbiter bijgehaald (uitgaande van een zeskaart wordt nu b.v. een verkeerde snit genomen), hoe treed je dan op?

a. Als het regelmatig gebeurt? Het karakter van een heimelijke afspraak dus overeenkomstig behandelen (op de kaart zetten/pre-alert/procedurele straf/nadeel voor tegenpartij wegnemen)?

b. Als het eens een keertje gebeurt? Dit is volgens mij geen probleem. Dan heeft het meer het karakter van “geen afspraak”, dus je kan je vergist hebben of eens een keer afwijken van een afspraak. Toch?


Rob:

Mijn antwoorden:

1. Ja. Als ook bij de uitleg 6+ wordt genoemd. Daarnaast zou ik als tegenstander graag willen weten waar de grens ligt tussen de multi-opening met een 7-kaart en de preventieve 3-opening.

2. Als standaard ook met een 6-kaart hoog en een 4+ in een lage kleur wordt geopend, is dat geen Muiderberg. De juiste omschrijving en uitleg is dan: zwak, 6-kaart hoog met 4+ in een nog onbekende lage kleur.

3. Een 7-kaart hoog onder de vlag van ‘dé Multi’ komt alleen door de controle als dat een heel zwakke 7-kaart is die de speler daardoor als een 6-kaart behandelt. Ook een zeer sterke hoge 5-kaart past wat mij betreft onder het Multi-label. Afwijken mag dus, mits de afwijkende lengte zichtbaar wordt gecompenseerd. Is er geen compensatie, dan kun je niet aannemen dat het om een incidenteel bod gaat. Want waarom nu wél en straks niet?
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